Bibliotheken, Archieven en Catalogi

Ingediend door admin op ma, 03/26/2018 - 14:05
 • Bach Digital
  Bach Digital is een digitale bibliotheek in ontwikkeling, die toegang geeft tot diverse databases. Door middel van geavanceerde zoekmogelijkheden kunnen hoge resolutie scans worden geraadpleegd van autografe handschriften van J. S. Bach en origineel uitvoeringsmateriaal dat door hem is gebruikt. Ook Bach's kopieen van werk van andere componisten is raadpleegbaar. Daarnaast is in de bronnencatalogus informatie te vinden over J.S. Bachs werk en de receptie van zijn werk. Bach Digital is een project van de Staatsbibliotheek Berlin, de Sächsische Landesbibliothek en Universiteitsbibliotheek in Dresden, het Leipzig Bach-Archiv en het computercentrum van de universiteit van Leipzig. Het project wordt gefinancieerd door de Deutsche Forschungsgemeinschaft.
 • Beeld en Geluid
  Een groot deel van het Nederlands audiovisueel erfgoed ligt opgeslagen in de kelders van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In de depots ligt meer dan 700.000 uur radio, televisie, film en muziek.
 • Diepenbrock Oeuvrecatalogus
  Alphons Diepenbrock (2 september 1862 – 5 april 1921) wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste Nederlandse componist van de decennia rond 1900. Deze tweetalige website biedt niet alleen beschrijvingen van al zijn werken, voltooid en onvoltooid, maar ook de mogelijkheid om door de handschriften van de composities te bladeren en fragmenten of complete uitvoeringen te beluisteren. Een digitaal monument ter ere van Diepenbrocks 150ste geboortejaar.
 • Frysk Muzyk Argyf
  In het Frysk Muzyk Argyf is veel te vinden met betrekking tot componisten en componeren in Fryslân. In de catalogus bevindt zich een groeiend aantal gedigitaliseerde partituren van componisten uit de provincie.
 • Göttinger Bach Catalogue
  De Göttinger Bach Catalogus is een database waarin gedrukte en de handgeschreven bronnen van Bach's werken tot 1850 zijn opgenomen. Van het NMI zijn 16 bronnen opgenomen, waaronder het Frankenberger-Walther manuscript. Deze NMI bronnen zijn te vinden via het RISM code NL DHgm. De Göttinger Bach Catalogus werkt samen met het project Bach Digital.
 • Internet Culturale
  Toegangspoort tot digitale en traditionele bronnen in bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen in Italië. Het gedeelte over muziek bevat meer dan 15.000 documenten (autografen, gedrukte partituren, brieven, libretto's, foto's etc.) met meer dan een miljoen afbeeldingen van belangrijke Italiaanse muziekcollecties van de Middeleeuwen tot de 20e eeuw.
 • Koninklijke Bibliotheek
  Nederlands nationale bibliotheek in Den Haag.
 • Muziekbibliotheek van de omroep
  Catalogus met o.a. 200.000 titels bladmuziek klassieke muziek.
 • Nederlandse Bibliografie Online
  Alle publicaties die sinds 1974 in Nederland zijn uitgegeven.
 • Nederlandse Liederenbank
  In de Nederlandse Liederenbank zijn meer dan 125.000 Nederlandse liederen ontsloten, van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw.
 • RISM
  Répertoire International des Sources Musicales. RISM is een internationaal project dat tot doel heeft gedrukte muziek, muziekhandschriften en muziektheoretische geschriften van voor 1800 te identificeren, te lokaliseren en te beschrijven.
 • OnsDna.nl
  De website wil een startpunt bieden voor elke beginnende archiefbezoeker en -onderzoeker. De site bevat tips voor de beginnende archiefonderzoeker en een handige archiefkaart waarop u snel kunt vinden bij welk archief u moet zijn om een antwoord te vinden op uw vragen. De website brengt dagelijks nieuws over nieuwe aanwinsten, mooie ontdekkingen en handige tools en bevat een agenda met lezingen, tentoonstellingen, cursussen en andere activiteiten van archiefinstellingen in het hele land.
 • RISM UK and Ireland
  This database holds details of the 17th- and 18th-century music manuscripts preserved in libraries and archives in the UK and Ireland. It includes manuscripts from national, public and academic libraries, county and city record offices, cathedral and chapel libraries and some private collections.
 • Stichting Cello Sonate
  Digitale catalogus van muziek voor cello en piano.
 • The European Archive  
  Het europese archief is een digitale bibliotheek van culturele artefacten in digitale vorm. Bevat o.a. een collectie van vrij toegankelijke klassieke muziek (meer dan 800 LP's).
 • The European Library
  Collecties van Europese nationale bibliotheken.
 • Vlaams Muziek Instituut (VMI)
  In samenwerking met de conservatoriumbibliotheken van Antwerpen, Brussel en Gent heeft het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek deze overkoepelende catalogus ontwikkeld, met als doel het ontsluiten en voor een breed publiek toegankelijk maken van Vlaams muzikaal erfgoed: partituren, boeken, opnamen, archieven, foto’s, instrumenten en andere materialen die rechtstreeks verband houden met een Vlaamse componist, uitvoerder, ensemble, orkest, concertvereniging of instelling. Deze catalogus kreeg de naam Vlaams Muziekinstituut (VMI) en moet het mogelijk maken om met één zoekopdracht verschillende bewaarplaatsen en collecties met Vlaams muzikaal erfgoed te doorzoeken.
  Op dit moment bevat de catalogus beschrijvingen uit de conservatoriumbibliotheken van Antwerpen en Gent (Brussel volgt binnenkort), uit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de bibliotheek van de Universiteit Antwerpen en andere Anet-bibliotheken en bewaarinstellingen. Bedoeling is om op die manier zoveel mogelijk collecties met Vlaams muzikaal erfgoed op stukniveau te ontsluiten.
 • Worldcat
  Collecties van duizenden bibliotheken over de hele wereld.