Actueel

Nieuws

CD Dirk Fock

Dirk Fock Songs en sketches

De Nederlandse dirigent en componist Dirk Fock (1886-1973) studeerde onder andere muziek in Berlijn, waar hij van Karl Muck en Arthur Nikisch directielessen kreeg, en viool studeerde bij Anton Witek. Als violist speelde hij enige tijd in een orkest onder leiding van Gustav Mahler. Zijn vader was de Nederlandse jurist en staatsman Dirk Fock sr. (1858-1941) die echter liever zag dat zijn zoon niet voor de muziek koos. Fock jr. maakt echter spoedig naam als dirigent en werd eerst dirigent in Berlijn en vervolgens in Mülhausen. Daarna werkte hij enkele jaren in Zweden om in 1919 naar Amerika te vertrekken. Daar vond hij opnieuw emplooi als dirigent en na allerlei gastdirecties werd hij leider van de American Orchestral Society. Zijn achternaam veranderde hij in Foch. Hij keerde toch weer terug naar Europa, werkte in verschillende steden en had veel gastdirecties, onder andere bij het Concertgebouworkest. In 1940 vertrok hij weer naar Amerika en werd Amerikaans Staatsburger.

Fock componeerde ook, en in zijn bescheiden oeuvre zijn composities terug te vinden die de sporen dragen van de omgeving waar hij ter wereld kwam en opgroeide, Nederlands-Indië. In de jaren ’70 verscheen een lp waarop zijn dochter Nina Foch, een beroemd Amerikaans actrice die o.a. een hoofdrol in de film Ben Hur speelde, werken van haar vader declameerde, begeleid door pianist Frederic Meinders, die op deze lp ook enkele solowerken van Fock vertolkte.

Enkele maanden terug verscheen een prachtig vormgegeven cd met liederen en pianomuziek, grotendeels uit de collectie van het NMI. Opnieuw wordt daarmee een Nederlandse componist aan de vergetelheid ontrukt. Meer informatie op: www.dirkfock.org

21 december 2017

Facsimile Der Abschied van Mahler

Sinds 1 januari 2016 maakt het NMI officieel onderdeel uit van het Haags Gemeentearchief

Fraaie uitgave van Der Abschied uit Das lied von der Erde van Mahler

De zestigste verjaardag van de Gustav Mahler Stichting Nederland (GMSN) in 2016 is aanleiding geweest voor een bijzondere uitgave. Twee handschriften van Gustav Mahler uit het archief van Willem Mengelberg, het Clavierauszug en de Partitur van Der Abschied uit Das Lied von der Erde zijn als facsimile uitgegeven in een fraaie cassette. De uitgave is voorzien van toelichtingen door Edward Reilly† - groot kenner van Mahler’s manuscripten - alsmede door Eveline Nikkels, voorzitter van de Gustav Mahler Stichting Nederland en Frits Zwart, directeur van het Nederlands Muziek Instituut.

Na Mengelbergs uitvoering met de Wiener Philharmoniker van Das Lied von der Erde in Wenen op 30 december 1917 werden de handschriften, voorzien van een fraaie opdracht, door Alma Mahler uit erkentelijkheid aan de dirigent overhandigd: ‘Dem Freunde Gustav Mahlers, dem herrlichsten Interpreten seiner Musik, Willem Mengelberg’, wat aangeeft hoe hoog Alma de inzet van Mengelberg voor de muziek van Mahler waardeerde. Van al Mahler’s werken heeft Mengelberg met Das Lied von der Erde de meest intense band gehad. Met zijn legendarisch geworden verklankingen bereikte hij een absoluut hoogtepunt in de Mahlerinterpretatie.

Deze uitgave, die in een gelimiteerde en genummerde oplage van 400 exemplaren verscheen, wordt stellig een collector’s item. De uitgave is nog te bestellen via de bestelmodule op de website van de GMSN.

De eerste exemplaren van dit facsimile werden op 22 maart 2017 tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigd aan de ambassadeur van Oostenrijk, Hare Excellentie mevrouw Dr. H. Gürer en aan dr. Martijn Sanders, voormalig directeur van het Concertgebouw in Amsterdam.

18 december 2017