Facsimile Der Abschied van Mahler

Ingediend door admin op do, 09/28/2017 - 23:00

De zestigste verjaardag van de Gustav Mahler Stichting Nederland (GMSN) in 2016 is aanleiding geweest voor een bijzondere uitgave. Twee handschriften van Gustav Mahler uit het archief van Willem Mengelberg, het Clavierauszug en de Partitur van Der Abschied uit Das Lied von der Erde zijn als facsimile uitgegeven in een fraaie cassette. De uitgave is voorzien van toelichtingen door Edward Reilly† - groot kenner van Mahler’s manuscripten - alsmede door Eveline Nikkels, voorzitter van de Gustav Mahler Stichting Nederland en Frits Zwart, directeur van het Nederlands Muziek Instituut.

Na Mengelbergs uitvoering met de Wiener Philharmoniker van Das Lied von der Erde in Wenen op 30 december 1917 werden de handschriften, voorzien van een fraaie opdracht, door Alma Mahler uit erkentelijkheid aan de dirigent overhandigd: ‘Dem Freunde Gustav Mahlers, dem herrlichsten Interpreten seiner Musik, Willem Mengelberg’, wat aangeeft hoe hoog Alma de inzet van Mengelberg voor de muziek van Mahler waardeerde. Van al Mahler’s werken heeft Mengelberg met Das Lied von der Erde de meest intense band gehad. Met zijn legendarisch geworden verklankingen bereikte hij een absoluut hoogtepunt in de Mahlerinterpretatie.

Deze uitgave, die in een gelimiteerde en genummerde oplage van 400 exemplaren verscheen, wordt stellig een collector’s item. De uitgave is nog te bestellen via de bestelmodule op de website van de GMSN.

De eerste exemplaren van dit facsimile werden op 22 maart 2017 tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigd aan de ambassadeur van Oostenrijk, Hare Excellentie mevrouw Dr. H. Gürer en aan dr. Martijn Sanders, voormalig directeur van het Concertgebouw in Amsterdam.


Mahler facsimile

18 december 2017