Tentoonstellingen rondom Mengelberg

Ingediend door admin op ma, 08/29/2016 - 23:00

De dirigent Willem Mengelberg (1871-1951) maakte het Concertgebouworkest tot een toporkest dat gaandeweg tot de beste ter wereld ging behoren. Zijn internationale carrière bracht hem in de grote muziekcentra van Europa, Rusland en Amerika, waar hij als dirigent grote triomfen vierde. In Den Haag trad hij op met het Concertgebouworkest in een eigen concertserie, de zogenoemde Mengelberg-concerten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde Mengelberg zich erg toegeeflijk op tegenover de bezetter en hij vervreemdde daardoor van zijn Nederlandse concertpubliek, dat hem zijn houding zeer kwalijk nam. Na de oorlog trad Mengelberg hier niet meer op omdat het hem was verboden nog in Nederland te dirigeren.
 
De verdienste van Mengelberg is dat hij het Concertgebouworkest groot maakte, Amsterdam tot een internationaal muziekcentrum transformeerde en voor talrijke componisten in de bres sprong. Vooral de muziek van Gustav Mahler ging hem ter harte. Daarvan was hij een echte voorvechter en de huidige Mahlertraditie in Nederland is in eerste instantie aan Mengelberg te danken. Daarnaast zette Mengelberg zich in voor de muziek van Richard Strauss en talrijke andere tijdgenoten zoals Igor Stravinsky, Ottorino Respighi en Paul Hindemith. Ook begon hij vanaf 1898 met een jaarlijkse uitvoering van de Matthäus-Passion van Bach. Dat zorgde ervoor dat uitvoeringen van dit werk een bij uitstek Nederlandse traditie werden.
 
In het Atrium van het Stadhuis in Den Haag zijn vanaf 13 september verlichte panelen met documenten rond Mengelberg te zien, in de naastgelegen Centrale Bibliotheek zullen vanaf 3 oktober op de eerste verdieping enkele vitrines staan met originele documenten die Mengelbergs rijke carrière illustreren: partituren, programma’s, correspondentie, foto’s en knipsels. Deze tentoonstellingen worden gepresenteerd onder de titel 'Willem Mengelberg, een wereldberoemde en omstreden dirigent'.
 
De directe aanleiding tot deze presentatie is de verschijning van het boek ‘Willem Mengelberg, een biografie 1920-1951’, geschreven door Frits Zwart, directeur collectie Nederlands Muziek Instituut, dat op 13 september verschenen is. Het archief van Mengelberg bevindt zich de collectie van het NMI. 

Mengelberg

30 augustus 2016