Nieuw boek over Nederlandse muziekgeschiedenis

Ingediend door admin op zo, 11/06/2016 - 23:00

Voor haar boek Een behoorlijk kabaal – Een cultuurgeschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw (Ambo|Anthos 2016) heeft Jacqueline Oskamp veelvuldig gebruik gemaakt van de archieven van het NMI. In deze studie spiegelt zij muzikale ideeën aan maatschappelijke ontwikkelingen, historische gebeurtenissen en de voortdurend veranderende tijdgeest. Dat levert verrassende gezichtspunten op.

Was de vileine Willem Pijper werkelijk zo’n vooruitstrevend componist? Waarom werd in ons land geschamperd over de in Frankrijk en Duitsland zo populaire jazzmuziek? Was in de oorlogsjaren ook het muziekleven gehuld in grijstinten? Hoe kon het dat niet een Nederlander maar een Fransman de schoonheid van de gamelan ontdekte? En: voerden de Notenkrakers in wezen een schijngevecht? Hoe beïnvloedt het populisme het huidige componeren?

Louis Andriessen las het al eerder: "Enorm spannend boek. Avontuur na avontuur: we herbeleven de Duitse bezetting, daarna gaan we naar Indonesië. Heel veel verhalen over die, en over o ja die, en ook die, kortom componisten onterecht vergeten, en misschien terecht vergeten. Wie zal het zeggen. Jacqueline Oskamps’ stijl is brillant en geestig, vaak venijnig, maar ook grondig, zowel over de muziek als over de politiek."
 

    

7 november 2016