Mozart in Den Haag

Ingediend door admin op vr, 09/04/2015 - 13:20

250 jaar geleden had Den Haag zeven maanden lang een wonderkind te ‘logeren’: Wolfgang Amadeus Mozart. Op 10 september 1765 arriveerde de familie Mozart in Den Haag. Zij waren hier op uitnodiging van prinses Carolina – de zuster van stadhouder Willem V. Doel van het bezoek was een concert – door vader Leopold Mozart, samen met zoon Wolfgang en dochter Nannerl.

Hoewel aanvankelijk niet voorzien, duurde het verblijf van vader Mozart en zijn kinderen maar liefst zeven maanden. Dit had alles te maken met de ziekte van dochter Nannerl (en later ook Wolfgang). Maar het concert kwam er uiteindelijk toch: op 22 januari 1766.

Het verblijf van dit muzikale wonderkind binnen de stadsgrenzen is voor de stichting ‘Mozart in Den Haag’ aanleiding een groot meerdaags evenement te organiseren, in samenwerking met een groot aantal culturele organisaties, waaronder ook het Nederlands Muziek Instituut.

Presentatie Galimathias Musicum
Het NMI heeft een presentatie gemaakt in het Haags Historisch Museum waar onder andere het originele handschrift van "Galimathias Musicum" is te bewonderen, één van de in Den Haag door Mozart gecomponeerde werken. Mozart was net tien jaar oud toen hij in 1766 Galimathias Musicum componeerde ter gelegenheid van de inhuldiging van Prins Willem V als de nieuwe stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De presentatie is te bekijken van 8 september t/m 4 oktober 2015 in de Schutterszaal van het Haags Historisch Museum. Op de website van het NMI is het handschrift ook online te bekijken. 

Voor alle onderdelen van het meerdaagse programma: www.mozartindenhaag.nl

4 september 2015