Componeren in oorlogstijd

Ingediend door admin op vr, 06/19/2015 - 10:19

Van 5 juni tot 23 augustus organiseert Stadsarchief Amsterdam samen met de Leo Smit Stichting de gratis toegankelijke tentoonstelling Componeren in oorlogstijd. Aan de hand van verschillende thema's maakt u kennis met twintig Amsterdamse componisten. U ontdekt welke rol ze speelden in het muziekleven van de stad, hoe het hen verging in de oorlog en wat er met hun muziek gebeurd is.

Een aantal ging in het verzet, anderen doken onder. Tien van hen zijn vermoord door de nazi's. Allemaal zijn ze getekend door de oorlog, hun muzikale loopbaan stokte. De tentoonstelling laat uniek beeldmateriaal zien. U ziet filmbeelden van een jonge Leo Smit terwijl studenten zijn muziektheater instuderen. Van elke componist kunt u muziek beluisteren.

De tentoonstelling in de Centrale Hal in De Bazel is toegankelijk tijdens de openingsuren van het Stadsarchief Amsterdam. Tijdens de tentoonstelling vinden op zes zondagochtenden gratis concerten plaats. Kijk hier voor meer informatie over de concerten.


In de hal van gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat ziet u archiefstukken uit de collectie van het Stadsarchief, het Nederlands Muziek Instituut, Eye en het Joods Historisch Museum. Bladmuziek, foto's en correspondentie zullen als reproductie in de tentoonstelling in de tentoonstelling te zien zijn. Een audiotour met muziek van alle componisten completeert het project.

19 juni 2015