Dag van de Haagse Geschiedenis op 29 maart a.s.

Ingediend door admin op zo, 03/16/2014 - 23:00

Tijdens het Grondwetfestival en de Dag van de Haagse Geschiedenis op 29 maart treedt in het tuinhuis van Café Restaurant de Haagsche Kluis (Plein 20) het Blaaskwintet van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso' op. Het concert duurt van 11.30 uur tot 13.00 uur en er worden klassieke, Spaanse en Weense werken gespeeld.

Het optreden wordt vergezeld door een lezing over militaire muziek in Den Haag door de eeuwen heen. Spreker is Thijs van Leeuwen, expert op het gebied van koninklijk en militair ceremonieel. Hij zal met name ingaan op de rol van de militaire muziek bij het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden en op de functie van de militaire muziek bij het ceremonieel rond ons Koningshuis, zoals bij staatsbezoeken, Prinsjesdag en bij inhuldigingen en koninklijke huwelijken en begrafenissen. Tevens zal hij aandacht schenken de eeuwenoude band tussen de Hofstad Den Haag en de militaire muziek.

Blaaskwintet van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso'.
DvdHGfluit: Gerda Verhulst
hobo: Joop Ploeg
klarinet: Frank Huibers
hoorn: Sjoerd vd Veen
fagot: Michelle Jansen

Programma:
1. Rondo, R. van Otterloo
2. Kwintet g-moll, Danzi
3. Aragonaise uit ‘Carmen', G. Bizet
4. Habanera uit ‘Carmen', G. Bizet
5. Cadiz uit ‘Suite Espagnol', Albeniz
6. Tango uit ‘Espagna', Albeniz
7. Guapita, Malando
8. Taquito Militar
9. Wilhelmina Gavotte, Friedemann
10. Egyptischer Marsch, J. Strauss
11. Wien, Berlin, Schrammel
12. Wien bleibt Wien Schrammel
13. Auf Ferienreise, J. Strauss
14. Grenadiersmars, F. Dunkler

Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 11.00 uur bij de kraam van het Haags Gemeentearchief op het Plein. Toegang is gratis.

Voor meer informatie over de Dag van de Haagse Geschiedenis zie http://www.dagvandehaagsegeschiedenis.nl/

Al 10 jaar organiseert het Haags Gemeentearchief de Dag van de Haagse Geschiedenis. Het doel van deze Dag is om alle Hagenaars bekend te maken met de rijke geschiedenis van Den Haag en hen dit zelf ook te laten ontdekken. Waar liggen de wortels van Den Haag en de Hagenaars? Ruim 30 culturele en erfgoedinstellingen en organisaties in Den Haag werken samen om dit doel te bereiken.

In het NMI bevindt zich een unieke collectie militaire muziek. In 2008 werd met het Ministerie van Defensie afgesproken (zie ondertekening bruikleenovereenkomst) dat de historische muziek van de Nederlandse krijgsmacht ondergebracht en toegankelijk gemaakt wordt bij het NMI. In totaal telt de collectie bijna 5.000 werken, waaronder veel uitvoeringsmateriaal uit de periode 1840-1960, zowel geschreven als gedrukt. Het gaat vooral om de muziek die door schutterijen en militaire kapellen gebruikt is om het ceremonieel bij de krijgsmacht luister bij te zetten, maar ook om gelegenheidsmuziek gebruikt bij openbare gelegenheden. Het materiaal is afkomstig van de verschillende militaire orkesten, de Koninklijke Militaire Kapel, de Johan-Willem-Friso Kapel, de Luchtmachtkapel Infanterie en de Haagsche Schutterij.


De Jagerkapel in 1913

17 maart 2014