Marc Pantus: Harry, Heine in Holland

Ingediend door admin op vr, 12/13/2013 - 13:46

Marc Pantus brengt met Harry, Heine in Holland de Duitse dichter en lyricus Heinrich Heine (1797-1856) opnieuw tot leven: Gedichten van Heinrich Heine op muziek gezet door Nederlandse componisten als Alphons Diepenbrock, Samuel de Lange en Leander Schlegel. Arnon Grunberg leest Heines Memoires voor, die voor het eerst in het Nederlands vertaald zijn.


Rudolf Jansen
Marc Pantus wordt bij de uitvoering van de Heine-liederen begeleid door pianist Rudolf Jansen. De liedteksten en hun vertalingen staan in het fraai vormgegeven boekwerk bij deze uitgave. "De keuze voor de liederen is tot stand gekomen na een inventarisatie van alles wat er in de bibliotheek van het Nederlands Muziek Instituut op dit gebied (zang met pianobegeleiding) is te vinden. Uit de flinke hoeveelheid heb ik een persoonlijke keuze gemaakt. Het is een subjectieve keuze waarbij uiteraard meestal de kwaliteit van de noten, maar soms de tekst de doorslag gaf, of juist de curieuze achtergrond van de maker. De keuze geeft een mooi beeld van het vaderlandse liedcomponeren in de 19e en 20e eeuw," aldus Marc Pantus.


Arnon Grunberg
Het project Harry, Heine in Holland bestaat niet alleen uit cd met Heine-liederen en bijbehorend tekstboek, maar ook uit een luister-cd met de door Arnon Grunberg voorgelezen Memoires, die eveneens in het tweede boek bij deze uitgave staan. Heines Memoires zijn voor de eerste keer in het Nederlands vertaald. De vertaling is gemaakt door Ria van Hengel, vertaler van Duitse literatuur (klassiek en hedendaags). Schrijver Arnon Grunberg, een groot liefhebber en bewonderaar van Heinrich Heine, leest Heines Memoires voor.


Concertdatum Harry, Heine in Holland
14 december 2013 is een tweede Heine-concert gepland in Musis Sacrum te Arnhem. Dan zal stand-up comedian Raoul Heertje eenmalig de rol van verteller op zich nemen.

Andere concerten staan gepland voor maart 2014 in Groningen, Den Haag en Amsterdam.


Marc Pantus over Harry, Heine in Holland: http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/1310-harry-heine-in-holland