Het NMI in Vrije Geluiden (8)

Ingediend door admin op za, 10/01/2011 - 23:00

Op zondag 2 oktober was Frits Zwart om 10:30 uur te gast bij Melchior Huurdeman in het programma Vrije Geluiden van de VPRO. Dit keer aandacht voor de familie De Lange en in het bijzonder over Samuel de Lange jr., die dit jaar precies honderd jaar geleden stierf. Een nazaat van De Lange, de pianiste Laura de Lange zal samen met de cellist Joachim Eilander een deel uit een cellosonate van haar voorvader vertolken.

In 2011 wordt niet alleen de honderste sterfdag van Samuel de Lange jr. (1840-1911) herdacht, maar ook de tweehonderdste geboortedag van Samuel de Lange sr. (1811-1884). Genoeg reden om volop aandacht te besteden aan dit bijzondere componisten geslacht uit Rotterdam.

Bekijk de uitzending opĀ  'Uitzending gemist' (fragment start op 37:18).


Symposium en uitgaven

Het NMI organiseert in samenwerking met Het Orgelpark in Amsterdam op zaterdag 29 oktober een symposium en concert over beide musici. Onlangs bracht het NMI ook een eerste uitgave van een orgelwerk van De Lange sr. uit. Van zijn zoon verscheen al eerder een eerste uitgave van twee korte werken voor vier celli bij het NMI.

Samuel de Lange sr. behoorde in de 19e eeuw tot de toonaangevende organisten van Nederland. Hij was tevens stadsbeiaardier en medefirmant van de fa. Rijken & De Lange in Rotterdam.
Samuel de Lange jr., studeerde samen met zijn broer Daniel aanvankelijk bij zijn vader. Hij groeide uit tot een vermaard organist en pianist, werkte zowel in Keulen als Den Haag en vestigde zich vanaf 1893 in Stuttgart waar hij directeur werd van het conservatorium.

samuel jr
Samuel de Lange jr.

27 september 2011