Simeon ten Holt

Ingediend door admin op vr, 09/12/2008 - 23:00

Het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag bezit een omvangrijke collectie documentatiemateriaal van Nederlandse toonkunstenaars. Ook van Simeon Ten Holt is flink wat materiaal aanwezig. Ten Holt is vele malen geïnterviewd over zijn composities waarvan hij zelf zegt (Haagsche Courant 1999) ‘Nederlanders hebben niks met mijn muziek. Het publiek wel, maar mijn collega’s niet.’

Er zijn veel recensies te vinden van uitvoeringen van zijn composities, zowel op cd als van concerten, die vaak vergezeld gaan van interviews. Een voorbeeld. In een artikel (HP 28-01-1978) bespreekt criticus Ernst Vermeulen de compositie ‘..A/.ta-lon uit 1966-68. Hierin bekent Ten Holt ‘Ach, ik heb altijd weinig contact met de muziekpraktijk gehad, ik ging “mijn eigen verbeelding na” in de wetenschap dat het toch niet uitgevoerd zou worden naar alle waarschijnlijkheid.’

Momenteel is Ten Holt de enige nog levende componist die een plaats veroverde in de Klassieke Top 100 Aller Tijden met zijn compositie ‘Canto Ostinato’.

In een interview (VPRO gids 1996) naar aanleiding van het programma dat Han Reiziger maakte over de componist zegt Ten Holt dat hij zich verwant voelt aan Rodin, omdat deze ook met zijn handen werkte. Ten Holt: ‘Ik componeer met mijn handen. Mijn bewustzijn gaat via mijn handen.’ De 85-jarige componist componeert niet meer. Zijn gezondheid laat dat niet toe. Gelukkig kan het publiek tot in de eeuwigheid genieten van zijn muziek.

Voor inzage in de documentatie van Simeon Ten Holt kunt u contact opnemen met de documentalist van het Nederlands Muziek Instituut.

14 september 2008