Reinbert de Leeuw

Ingediend door admin op zo, 09/07/2008 - 23:00
Het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag bezit een omvangrijke collectie documentatiemateriaal van Nederlandse toonkunstenaars. Van Reinbert de Leeuw heeft het NMI materiaal vanaf 1967 in de collectie. Naast biografisch materiaal, foto’s, recensies, concertprogramma’s, discografieën en werkbesprekingen, bevat deze documentatie ook veel interviews. Bijvoorbeeld een interview uit 1973 met Otto Ketting over het componeren, waarbij De Leeuw zegt dat hij componeren niet leuk vindt, maar niet componeren nog vervelender. Een gesprek over Erik Satie met Koert Stuyl en Dick Hillenius (1973) en een interview met Max Pam waarin De Leeuw beweert dat hij ‘krankzinnig zacht kan spelen’. Ook aanwezig een interview naar aanleiding van de film La lugubere Gondola van Hans Hulscher waarin Reinbert de Leeuw de late werken van Liszt speelt.

In een twistgesprek onder de titel ‘De hielen van Jan Publiek’ tussen Louis Ferron en Reinbert de Leeuw (NRC Handelsbad, 1984) worden de zaken op scherp gesteld wat betreft het componeren en musiceren in Nederland. Uit het gesprek blijkt dat de kloof tussen publiek en componisten van hedendaagse muziek groot is en bol staat van misverstanden. Alhoewel het bijna 25 jaar geleden is dat dit interview plaatsvond, blijkt deze discussie nog steeds levend te zijn.

Voor inzage in de documentatie van Reinbert de Leeuw kunt u contact opnemen met de documentalist van het Nederlands Muziek Instituut.

 

 

Reinbert de Leeuw