Elisabeth Everts

Ingediend door admin op do, 11/27/2008 - 08:34
Elisabeth Everts (1922-1948) was een zeer talentvolle pianiste. Na haar vroegtijdige dood in 1948 is het Elisabeth Everts Fonds opgericht om jonge talentvolle musici te ondersteunen. Tot dusverre waren er van deze pianiste geen opnames bekend.

Onlangs werd in de collecties van het Nederlands Muziek Instituut een unieke opname ontdekt van de pianiste Elisabeth Everts. De opname werd aangetroffen in het archief van de pianist Cor de Groot dat het NMI beheert. Het gaat om een live-opname van het 50ste debutantenconcert in het Gemeentemuseum in Den Haag. Tijdens dat concert, dat plaatsvond op zaterdagmiddag 27 september 1941, speelden vele musici die ooit in de debutantenserie waren opgetreden. Het jubileumconcert vermeldde uitsluitend werken die afkomstig waren uit de archieven van het Gemeentemuseum. Zo klonk onder meer werk van Julius Röntgen, Willem Kes en Daniël de Lange. Naar het zich laat aanzien zijn alleen de opnamen van Elisabeth Everts en van de klarinettist Jaap van Opstal met begeleiding van Cor de Groot bewaard gebleven.


Elisabeth Everts speelde tijdens het concert de Sonate in cis klein uit 1928 van Julius Röntgen. Er kan met recht gesproken worden over een uniek geluidsdocument. Het betreft een opname van een transcriptieplaat die gemaakt is tijdens de lijnopname die via de radio werd uitgezonden. Het overzetten van de opname en het editeren is verricht door Evert de Cock.

Het Nederlands Muziek Instituut heeft deze opname ter beschikking gesteld aan het Elisabeth Everts Fonds ter gelegenheid van het verschijnen van het boekje Zestig jaar Elisabeth Everts Fonds. Het jubileumboekje van het fonds is in beperkte oplage verkrijgbaar.


everts