Tentoonstelling 'Haagse virtuozen'

Ingediend door admin op zo, 03/12/2017 - 23:00

Vanaf dinsdag 21 maart tot 28 april zijn in de lichtbakken in het Atrium ‘Haagse Virtuozen’ te zien. Dit overzicht van virtuoze musici is slechts een willekeurige keuze uit de talloze musici die in de 19e en 20e eeuw in Den Haag werkten en concerteerden. Het gaat om beroemde, maar vaak vergeten musici. Het overzicht wil laten zien hoe velen daarvan (ook) in Den Haag werkzaam waren en bijdroegen aan het muziekleven. Een belangrijke rol voor de musici speelt de vakopleiding. In Den Haag was dat in de 19e eeuw de Koninklijke Muziekschool, die aan het begin van de 20e eeuw Koninklijk Conservatorium werd. Het KC speelt nu nog steeds een belangrijke en vitale rol. Het geeft veel aan de stad doordat studenten en docenten bijdragen aan het muziekleven van Den Haag. Bij de presentatie ‘Haagse virtuozen’ valt op dat er heel wat musici van formaat aan het Koninklijk Conservatorium waren verbonden.

Een ander instituut dat midden in het muziekleven staat is het orkest. In Den Haag gaat het natuurlijk om het Residentie Orkest. Er is dan ook altijd een wisselwerking tussen de vakopleiding, het orkest en het (kamer-)muziekleven in de stad. Vele docenten van het Koninklijk Conservatorium waren lid van het Residentie Orkest en traden buiten de dienst van orkest of opleiding op in allerlei kamermuziekformaties.
Enkele musici van wie foto’s te zien zijn leven nog voort in naar hen vernoemde Haagse straten of pleinen. In de muziekbuurt in Waldeck zijn enkele Haagse musici terechtgekomen: Arnold Spoel kreeg een plein èn een straat en Cornélie van Zanten een straat. In Duinoord heeft de vermaarde 19de eeuwer Johannes Verhulst een plein gekregen.
Willem Noske

13 maart 2017