Jan van Dijk overleden

Ingediend door admin op zo, 03/12/2017 - 23:00

Op vrijdag 25 november 2016 overleed op 98-jarige leeftijd in zijn woonplaats Zwijndrecht de componist Jan van Dijk. Jan van Dijk was componist, dirigent, pianist en theoreticus. Hij doceerde aan de conservatoria van Rotterdam, Tilburg, Den Haag en Amsterdam (compositie, harmonie, contrapunt, analyse, hoofdvak theorie der muziek). Jan van Dijk was tevens jurylid aan de conservatoria van Gent en Brussel. Lange tijd dirigeerde hij het Gouds Symfonie-orkest en was muziekmedewerker van verschillende dagbladen en tijdschriften.

Jan van Dijk studeerde piano aan het conservatorium te Rotterdam bij Jaap Callenbach en compositie en directie bij Willem Pijper. Van Dijk laat een groot oeuvre na, in totaal 1263 opusnummers w.o.: 18 Symfonieën, 12 Strijkkwartetten, 7 Pianosonates, 75 Sonatines voor piano. Hij schreef Symfonische gedichten - ook voor blaasorkest – o.a. ‘Wallenstein’ en ‘Breeroo’. Hij componeerde ook veel koorwerken en voltooide de 150 Psalmen voor diverse a-capella-formaties. Onder zijn solo-concerten zijn een Concerto voor pianola en orkest, en voor harmonium en orkest. Ook componeerde hij veel voor beiaard. Het NMI beheert het archief van Jan van Dijk.

Jan van Dijk ontving de Visser-Neerlandiaprijs, de Willem Pijperprijs, de Cultuurprijs van de provincie Noord-Brabant en de Hertog-Jan-onderscheiding van de provincie Noord-Brabant. Hij was ereburger van de gemeenten Gouda en Tilburg en ere-Meester der Vrijmetselaarsloge te Gouda.

Voor verdere informatie: www.janvandijk.net


Jan van Dijk

Jan van Dijk

13 maart 2017