CD Dirk Fock

Ingediend door admin op wo, 12/20/2017 - 23:00

De Nederlandse dirigent en componist Dirk Fock (1886-1973) studeerde onder andere muziek in Berlijn, waar hij van Karl Muck en Arthur Nikisch directielessen kreeg, en viool studeerde bij Anton Witek. Als violist speelde hij enige tijd in een orkest onder leiding van Gustav Mahler. Zijn vader was de Nederlandse jurist en staatsman Dirk Fock sr. (1858-1941) die echter liever zag dat zijn zoon niet voor de muziek koos. Fock jr. maakt echter spoedig naam als dirigent en werd eerst dirigent in Berlijn en vervolgens in Mülhausen. Daarna werkte hij enkele jaren in Zweden om in 1919 naar Amerika te vertrekken. Daar vond hij opnieuw emplooi als dirigent en na allerlei gastdirecties werd hij leider van de American Orchestral Society. Zijn achternaam veranderde hij in Foch. Hij keerde toch weer terug naar Europa, werkte in verschillende steden en had veel gastdirecties, onder andere bij het Concertgebouworkest. In 1940 vertrok hij weer naar Amerika en werd Amerikaans Staatsburger.

Fock componeerde ook, en in zijn bescheiden oeuvre zijn composities terug te vinden die de sporen dragen van de omgeving waar hij ter wereld kwam en opgroeide, Nederlands-Indië. In de jaren ’70 verscheen een lp waarop zijn dochter Nina Foch, een beroemd Amerikaans actrice die o.a. een hoofdrol in de film Ben Hur speelde, werken van haar vader declameerde, begeleid door pianist Frederic Meinders, die op deze lp ook enkele solowerken van Fock vertolkte.

Enkele maanden terug verscheen een prachtig vormgegeven cd met liederen en pianomuziek, grotendeels uit de collectie van het NMI. Opnieuw wordt daarmee een Nederlandse componist aan de vergetelheid ontrukt. Meer informatie op: www.dirkfock.org

Afbeelding
Dirk Fock CD