'De Stem van de meester'

Ingediend door admin op za, 04/19/2014 - 12:59

Op Goede Vrijdag zond NCRV 2doc De stem van de meester uit. Een meeslepende documentaire over toewijding, samenwerking en de passie voor klassieke muziek.

Stem van de meester

Dirigent Geert van den Dungen ontdekte in de twaalfjarige koorknaap Oscar Verhaar een uitzonderlijk zangtalent. In de jaren die volgden zou Geert Oscars belangrijkste zangleraar worden en daarbij stelde hij Oscar al snel op als solist in de vele Matthäus- en Johannes-Passies die hij dirigeerde. De volgende stap in Oscars zangcarrière is een studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hier krijgt Oscar te maken met andere leraren en een andere aanpak. Hoe beïnvloedt dit de band met zijn mentor? Moet en kan hij zich losmaken van Geert en wat betekent dat proces voor de ontdekker van het talent? En kan een zangleraar zijn leerling loslaten zodat deze de meester over zijn eigen stem wordt?

Regisseur Hester Overmars was getroffen door de samenwerking en toewijding van leraar en leerling en laat zien hoe de band tussen mentor en leerling zich ontwikkelt. Daarnaast geeft de film een mooie inkijk achter de schermen van de wereld van de klassieke en barokmuziek. De film draaide vorig jaar in de Nederlandse filmhuizen. De Volkskrant noemde De stem van de meester 'een spannende film met sterke en vaak nogal pijnlijke scènes'. De stem van de meester is een film van Hester Overmars voor producent seriousFilm.

De film is deels opgenomen in het Nederlands Muziek Instituut, waar zowel Oscar als Geert regelmatig voor onderzoek te vinden zijn. In de rubriek 'Onderzoekers aan het woord' hebben Oscar en Geert beide al eens hun verhaal gedaan over hun ervaringen in het NMI.

Bekijk de documentaire op Holland Doc.

19 april 2014