Herman Strategier

Ingediend door admin op vr, 06/14/2013 - 09:42

Was het vorig jaar 100 jaar geleden dat Herman Strategier (1912-1988) werd geboren, dit jaar is het op 26 oktober 2013 precies 25 jaar geleden dat hij overleed. Tussen deze twee markante momenten in is, op instigatie van de Herman Strategier Stichting, veel werk verzet om de herinnering aan hem en vooral zijn muziek verder te versterken. Onderstaand een opsomming van wat tot stand is gebracht en wat nog in ontwikkeling is.

Uitgave orgelwerken
Op basis van de muziekhandschriften in het archief van het Nederlands Muziek Instituut is een uitgave in voorbereiding van een aantal orgelwerken van Herman Strategier. Er worden twee bundels uitgegeven:
- Band I : Toccata, Triosonate en Priamel e Ricercar (vrije werken)
- Band II: Passacaglia, Naamthema met variaties (variatiewerken)

CD-productie
Herman StrategierWouter van Belle, organist van de kathedrale kerk St. Catharina in Utrecht, bereidde de productie van een cd met orgelwerken van Herman Strategier voor. Hij heeft een fraai programma samengesteld dat gespeeld zal worden op het orgel van de Domkerk, het orgel van de St. Catharinakerk en het nog niet zo lang geleden geplaatste 'koororgel' in de St. Catharinakerk. De cd zal zowel eerder uitgegeven orgelwerken bevatten als enkele nieuw uitgegeven werken. De opnamen zullen vermoedelijk in de zomer in de Domkerk en de St. Catharinakerk plaatsvinden.

Biografie
In de afgelopen maanden is een biografie geschreven. De auteurs brachten verschillende bezoeken aan het Nederlands Muziek Instituut om alle correspondentie die bewaard is gebleven te bestuderen en daaruit bruikbare elementen te halen voor de biografie. Op dit moment worden foto's verzameld en oude kranten geraadpleegd. Er zijn veel recensies bewaard die hij schreef voor kranten in Arnhem en Utrecht. Ook zijn er vele recensies over zijn eigen werk gevonden. De verschillende elementen vormen tezamen een boeiend beeld van zijn uitermate productieve leven. Achter de biografie zullen twee werkenlijsten worden opgenomen: een chronologische lijst van werken en de lijst naar categorieën ingedeeld zoals die eind vorig jaar gereed kwam. Voor een uitgave van de biografie worden fondsen geworven.

Concert
De cd, orgeluitgaven en biografie vormen een goede aanleiding om een concert te organiseren. Dit concert staat gepland op zaterdag 26 oktober 2013 om 14.30 uur in de St. Catharinakerk aan de Lange Nieuwstraat te Utrecht. Het ligt in de bedoeling dat het programma gevuld wordt met orgel-, koor- en orkestmuziek van Strategier. Ook voor deze activiteiten worden nog de benodigde fondsen geworven. Tegelijkertijd zullen cd, orgeluitgaven en biografie gepresenteerd worden en wordt de mogelijkheid geboden deze uitgaven te kopen.

Website
Onlangs werd de website gelanceerd: www.hermanstrategier.nl. Op de website is een verkorte biografie te vinden, waarin levensloop en oeuvre van Herman Strategier worden belicht. Daarnaast bevat de website een agenda waarop concerten worden aangekondigd, die aandacht besteden aan de werken van Strategier. De website bevat ook een portretserie van fotograaf Koos Schippers die deze serie in 1967 maakte. Ook zijn er enkele opnamen van werken te beluisteren.

Meer informatie is te verkrijgen bij het secretariaat van de Herman Strategier Stichting, email njschrama@schrama.org.

Archief Herman Strategier »

14 juni 2013