De uitvoeringspraktijk van 'Mahler 1'

Ingediend door admin op zo, 12/01/2013 - 23:00

De Willem Mengelbergvereniging houdt op 7 december in samenwerking met het NMI een aantrekkelijke najaarsbijeenkomst, die om 15.00 uur begint. Musicoloog Cees Broekhuijsen zal dan een inleiding houden over: ‘De uitvoeringspraktijk door het (K)CO van de Eerste symfonie van Mahler'.

De bijeenkomst is in de Haagse Lobby. Deze is gelegen op de tiende etage van het Bibliotheekcomplex van het Stadhuis in Den Haag. De toegang naar de Haagse Lobby bevindt zich in de Openbare Bibliotheek. Het gebouw bevindt zich op loopafstand (10 à 15 min.) van het station Den Haag Centraal. Voor niet-leden van de vereniging is de toegang € 15.

Het was Willem Mengelberg die in 1903 Gustav Mahler uitnodigde om zijn eerste symfonie te komen presenteren en zelf te dirigeren bij het Concertgebouworkest. Sindsdien is het werk door het orkest meer dan 250 keer uitgevoerd met een groot aantal verschillende dirigenten. ‘Mahler 1' is daarmee onderdeel en tevens drager van de Mahler-traditie in Amsterdam geworden. Bovendien werd dit werk ook vaak uitgevoerd tijdens hoogtepunten in de geschiedenis van het orkest. Zo ook bij de activiteiten rondom het 125-jarig jubileum. Daarbij wordt steeds benadrukt dat de symfonie ontstaan is in het oprichtingsjaar van het Concertgebouworkest: 1888.

Van de uitvoeringen zijn nogal wat opnamen beschikbaar, zowel studio- als live-registraties. Uit recensies over de verschillende uitvoeringen en uit de verhalen van toehoorders blijkt dat zowel het werk als de uitvoeringswijze zeer verschillend gewaardeerd werden. Op basis van een analyse en vergelijking van met zorg uitgekozen muziekfragmenten zal in de presentatie gepoogd worden een objectief en ook fascinerend beeld te geven van de uitvoeringspraktijk van deze symfonie. Met behulp van geschreven documenten (toelichtingen en recensies) wordt duidelijk hoe deze praktijk ervaren en geëvalueerd werd.

Cees Broekhuijsen is musicoloog en was jarenlang bestuurslid van de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis.

F2866
Foto: Gustav Mahler (zittend) in het Concertgebouw, met staande v.l.n.r.
Cornelis Dopper, administrateur Hendrik Freyer, Willem Mengelberg, Alphons Diepenbrock.
Amsterdam, oktober 1909

22 november 2013