Boek en cd Herman Strategier

Ingediend door admin op do, 12/19/2013 - 08:46

strategier-biografieHet boek heet: ‘Musique pour faire plaisir; leven en werk van Herman Strategier' en is geschreven door Nico Schrama en Lourens Stuifbergen. Het boek, dat ruim 200 bladzijden telt, bevat een biografie die zich vrijwel uitsluitend tot de zakelijke kanten van Strategiers leven beperkt, maar is wel onderverdeeld in 'leven', 'werk' en 'de componist', verder werkenlijsten, zowel chronologisch als naar bezetting.

Deze publicatie door de Herman Strategier Stichting vormt een goede inleiding voor de muziek van Strategier. Gelukkig staan er aardig wat foto's in, zodat daarmee ook een persoonlijke indruk wordt verkregen van de componist. Node mist men een register op personen. Dat zou wel handig geweest zijn, want niet alleen in de tekst komen veel namen voor, ook bij de opgaven van de werken staan veel namen genoemd: uitvoerenden bij premières, diegenen aan wie werken zijn opgedragen etc. Het is een echt naslagwerk geworden, onmisbaar om inzicht te krijgen in Strategiers omvangrijke oeuvre.

strategier-orgelwerkenTegelijk met het boek verscheen een cd met orgelmuziek van Strategier. Organist Wouter van Belle nam een groot deel op van de orgelmuziek van Stragier en bespeelde daarvoor de orgels van de Dom en de Kathedraal in Utrecht. Daarmee is er een mooi overzicht van dit oeuvre op cd gekomen met gebruikmaking van de hiervoor karakteristieke instrumenten. Een must om aan te schaffen!

Boek en zijn cd zijn te bestellen bij de Herman Strategier Stichting. Zie voor meer gegevens: www.hermanstrategier.nl.

Het boek is ter inzage in de leeszaal van het NMI: signatuur NMI MU 20 STRA.

19 december 2013