De Matthäus van Mengelberg

Ingediend door admin op zo, 10/07/2012 - 23:00

De najaarsbijeenkomst van de Willem Mengelberg Vereniging staat geheel in het teken van de beroemde opname uit 1939 van de Matthäus Passion van J.S. Bach door dirigent Willem Mengelberg. Met de lezing 'De Matthäus van Mengelberg' met Joan Berkhemer en Bas van Bommel.

Hoe mooi niet-authentiek kan zijn... De onvergetelijke Matthäus van Mengelberg

Bij Bachs Matthäus-Passion denkt men tegenwoordig aan Ton Koopman, Frans Brüggen of Jos van Veldhoven; kortom, aan de vele Nederlandse dirigenten, die zich specialiseren in de ‘authentieke uitvoeringspraktijk.' Zij spelen de Matthäus op darmsnaren, in kleine bezetting, met weinig vibrato en lage stemming, want zo en niet anders heeft Bach het bedoeld. Toch staat de beroemdste Nederlandse Matthäus aller tijden nog altijd op naam van een dirigent die er een heel ander uitvoeringsideaal op nahield: Willem Mengelberg. Zijn beroemde opname in het Concertgebouw in Amsterdam uit 1939 zondigt tegen alle leerstellingen van het authentieke credo: moderne instrumenten, een reusachtig koor en orkest en een volle, gevoelszwangere klank. En toch beweren de kenners, dat deze onvergetelijke dramatische uitvoering misschien wel de beste is die er ooit is geweest.

Willem Mengelberg en Wanda Landowska
Willem Mengelberg en Wanda Landowska

Hoe kan dat? Is authenticiteit misschien een overschat ideaal? Gaat het in de muziek niet om andere dingen: om emotie en expressiviteit? Violist en dirigent Joan Berkhemer (1951), raakte gefascineerd door Mengelbergs Matthäus-Passion. Hij hoopt in 2013 een live heropvoering van deze gedenkwaardige uitvoering te kunnen realiseren. Op 5 oktober zal hij met pianist en NRC-muziekcriticus Bas van Bommel (1979) de finesses van Mengelbergs beroemde uitvoering blootleggen. Met door henzelf gespeelde passages, onherkenbaar mooi gerestaureerde cd-fragmenten en veel achtergrondinformatie over Willem Mengelberg, zullen zij een lans breken voor deze gedenkwaardige uitvoering. Na afloop is er volop gelegenheid voor discussie.

Toegang: niet leden: € 15,- .
Leden WMV en studenten: € 10,- .

U wordt vriendelijk verzocht zich voor deze bijeenkomst vóór 4 oktober op te geven bij de secretaris van de Willem Mengelberg Vereniging via: margaret.krill@xs4all.nl of telefonisch via: 06-10.38.62.78
of door overmaking van het verschuldigde bedrag (o.v.v. WMV 5 oktober en het aantal personen) naar rek. nr. 155802 t.n.v. de Willem Mengelberg Vereniging.

27 september 2012