Visser Neerlandiaprijs uitgereikt

Ingediend door admin op ma, 10/24/2011 - 12:05

De prijs is een erkenning van het belang om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. De prijs betekent ook een waardering voor het behouden en onder de aandacht brengen van (muzikaal) erfgoed uit de oorlog.

Na een welkomstwoord van Klaas de Vies, voorzitter van het NMI, werd de middag geopend met muziek. Fluitiste Eleonore Pameijer speelde Aubade Opus 19a van Marius Flothuis (1914-2011). Flothuis componeerde de Aubade in 1944 in kamp Vught, als verjaarscadeautje voor musicus en medegevangene Everard van Royen.

Laudatio Visser Neerlandiaprijs door Hans Blom

Historicus prof. dr. Hans Blom, voormalig directeur van het NIOD, sprak de laudatio uit. Aan de hand van diverse voorbeelden van muziek gecomponeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog toonde hij het belang van de website aan bij het kunnen plaatsen van muziek in een context.

Prijsuitreiking Visser Neerlandiaprijs door Paul van Grembergen (ANV)

De voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond, Paul van Grembergen, overhandigde de Visser Neerlandiaprijs aan de Stichting Musicforce, in de persoon van Nicole Jansen (initiatiefnemer en projectleider van het project) en het Nederlands Muziek Instituut  in de persoon van directeur Frits Zwart. De prijs bestond uit twee oorkondes en een geldbedrag € 5.000. Regina Grüter (MusicForce) en Frits Zwart spraken een dankwoord uit.

Het laatste woord was aan de muziek. Eleonore Pameijer (fluit) en Erika Waardenburg (harp) speelden Trois Images van Theo Smit Sibinga (1899-1958).

Meer foto's op de Facebook-pagina van het NMI.

Foto's: Karijn Dillmann, Nederlands Muziek Instituut.

24 oktober 2011