Mars der Beschaving

Ingediend door admin op di, 06/28/2011 - 12:47
De mars was georganiseerd door samenwerkende kunst-instellingen, onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK). Op de speciale website was de mars aangekondigd als een “sobere, ingetogen protest-wandeltocht”. Ondanks die soberheid was de sfeer ontspannen en opgewekt. Een gelukkige bijkomstigheid was het perfecte wandelweer, op de vooravond van de tropisch hete dag waarop een ‘voortouwcommissie’ van de Tweede Kamer met de staatssecretaris debatteerde over zijn plannen.

Van de medewerkers van het NMI hebben Karijn Dillmann, Lodewijk Muns en Freek Pliester het gehele traject gelopen.

De route liep van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam via Overschie, Delft en Rijswijk naar Den Haag; een traject van 25 kilometer. Over het deelnemersaantal bestaat grote onduidelijkheid. Schattingen zijn natuurlijk afhankelijk van wanneer en hoe er geteld is; niet iedereen liep het hele traject. Hoogtepunt was ongetwijfeld de tussenstop rond middernacht op de Grote Markt in Delft, waar vermoedelijk zo’n 3000 deelnemers op de been waren.

De manifestatie werd besloten met een bijeenkomst op het Malieveld, waar ook andere NMI-medewerkers zich bij de demonstranten aansloten.

mars der beschaving
mars der beschaving

Ons protest eindigt niet op het Malieveld. Daar begint het pas.

(Manifest op de website van de Mars der Beschaving).

mars der beschaving mars der beschaving

mars der beschaving

Foto’s: Karijn Dillmann
en Lodewijk Muns

mars der beschaving

28 juni 2011