Het NMI in De Tiende van Tijl

Ingediend door admin op ma, 11/21/2011 - 23:00

Het NMI heeft met enkele topstukken uit de collectie bijgedragen aan het televisieprogramma De Tiende van Tijl. Dit programma van de Avro bestond uit een serie van 6 afleveringen, met in elke aflevering aandacht voor beroemde componisten die een bezoek brachten aan ons land.

In de uitzending van 26 oktober waren brieven en handschriften van het echtpaar Schumann te zien. Robert en Clara Schumann waren zeer goed bevriend met de Nederlandse componist en dirigent Johannes Verhulst. In 1853 bezochten zij, mede dankzij de inspanningen van Verhulst, ons land voor een zeer succesvolle concertreis. Het Konzertallegro Op.134 van Robert Schumann beleefde daarbij zijn première in Utrecht en werd enkele dagen later opnieuw uitgevoerd in Diligentia in Den Haag. Het NMI bezit een bijzonder albumblad met daarop twee korte handschriftfragmenten van Robert en Clara uit dit Konzertallegro.

In de uitzending van 9 november werden Mozarts voetsporen in Den Haag gevolgd en nam presentator Tijl Beckand een kijkje in het NMI. Bij dit bezoek werd het het originele manuscript van Mozarts Galimathias Musicum (1766) uit de kluis gehaald, één van de topstukken uit de collectie van het NMI. Mozart schreef dit stuk in Den Haag, ter gelegenheid van de installatie van Willem V als stadhouder. Hij was toen nog maar 10 jaar oud. Het werk is geschreven onder begeleiding van zijn vader en het manuscript bevat naast het handschrift van Wolfgang tevens correcties van Leopold. Het manuscript is digitaal beschikbaar en toegelicht in een webexpositie.

Uitzending 26 oktober (Schumann)

Uitzending 9 november (Mozart)

Robert en Clara Schumann

Robert en Clara Schumann

22 november 2011