Fantasie van Samuel de Lange

Ingediend door admin op di, 08/02/2011 - 14:27

Op 2 augustus 2011 heeft Frits Zwart in de Grote Kerk van Apeldoorn de eerste uitgave gepresenteerd van de ‘Fantaisie op het Koraal God enkel Licht' (Evangelisch Gezang 83) voor orgel van Samuel de Lange sr. (1811-1884).

De presentatie vond plaats tijdens een concert in de serie Zo vader, zo zoon. Een eeuw Rotterdamse orgelmuziek. Deze concerten zijn in 2011 vanwege een dubbel jubileum (de vader werd tweehonderd jaar geleden geboren, de zoon overleed honderd jaar geleden) ingericht rond het in de 19e eeuw prominente organistengeslacht De Lange, dat bekend was in binnen- en buitenland. Het eerste exemplaar van deze NMI-uitgave werd overhandigd aan de pianiste Laura de Lange, een nazaat van deze componistenfamilie.

Overhandiging eerste exemplaar aan Frits Zwart
Frits Zwart en Laura de Lange

Fantasie
Een geheel gaaf net-exemplaar van de Fantasie werd enkele jaren geleden teruggevonden bij nazaten van Samuel de Lange in Frankrijk. Vanwege de registraties, die terug te voeren zijn op het Bätz-orgel van de Zuiderkerk in Rotterdam, is het aannemelijk, dat De Lange zelf uit dit exemplaar gespeeld heeft. Aan deze kerk was hij tussen 1854 en 1864 als organist verbonden. Ook heeft De Lange in dit exemplaar de notatie van het werk, met name in de stemvoering, nog wat verfijnd.

De Fantasie werd tijdens het concert van 2 augustus uitgevoerd door de organist Peter Eilander. De IKON heeft het concert opgenomen. Uitzending via de radio volgt op 5 september 2011.

De partituur is verkrijgbaar in de webwinkel.

Fantaisie Samuel de Lange sr.

3 augustus 2011