Jan Wisse overleden

Ingediend door admin op ma, 10/20/2008 - 23:00
Jan Wisse werd op 9 oktober 1921 in Terneuzen geboren. Sinds 1998 woonde hij in Luxemburg. Wisse was compositieleerling van Kees van Baaren. Zijn muziek werd uitgevoerd door musici als het Meloskwartet, het pianoduo Kontarsky, Hans Rosbaud en Dean Dixon. In Nederland dirigeerde onder meer Ed Spanjaard, Roelof Krol en Hein Jordans zijn muziek.

Een paar jaar geleden droeg Wisse zijn archief met ruim 300 manuscripten aan het Nederlands Muziek Instituut over. Opvallend is de enorme hoeveelheid composities voor kamermuziek. Daarnaast veel werken voor kamer- en symfonieorkest. Daarbij bevindt zich ook het zeven pagina’s tellende manuscript van Sette aforismi uit 1956 voor kamerorkest, dat alom gezien wordt als een van de belangrijkste werken van Wisse. Uit de inventarislijst blijkt dat Wisse in 1987, toen hij in Poschiavo in Zwitserland leefde, nog een Sette aforisme II voor symfonieorkest heeft geschreven.

Het archief van Jan Wisse is vrij ter inzage. Wel is het verstandig tevoren een afspraak te maken. Bekijk het overzicht van het archief van Jan Wisse.

 

      

Jan Wisse - Foto: Muziek Centrum Nederland

Meer informatie over Jan Wisse bij Muziekbibliotheek van de Omroep en Muziek Centrum Nederland.

nieuwsbericht gepubliceerd 21 oktober 2008